miércoles, 3 de diciembre de 2014

Efectes físics dels videojocs.

Efectes físics:
Dolors musculars:
Els dolors als músculs o articulacions són un efecte negatiu que provoca passar molta estona seguida jugant a videojocs.
Principalment quan es juga es tenen tots els botons que necessitem en un comandament, de manera que si volem realitzar una acció hem de polsar un botó i si volem efectuar-la molts cops l’hem de polsar molts més cops i així amb totes les accions. Com ja se sap la repetició contínua de un moviment en amplis lapses de temps pot repercutir als tendons. Té la seva part bona de que en casos d’atròfia muscular aquesta activitat seria molt beneficiosa, però tot té una part negativa. En aquest cas afecta als dels dits, ja que en jugar no parem de moure’ls i si arriba el punt en que es noten molèsties, aquestes poden desenvolupar en una tendinitis. Per això es recomana descansar una estona.
Apart de als tendons també pot afectar a parts que a la llarga es ressentirien molt com l’esquena o el coll, ja que en voler veure millor la pantalla en la majoria de vegades acabem encorbant-nos cap a ella mantenint una postura molt dolenta durant estona. S’ha arribat a veure casos extrems en que alguns jugadors arriben a no poder moure’s fins que no són ajudats per un massatgista de la quantitat de contractures que se’ls hi ha creat, però això són cassos aïllats en que mantenien estones de joc de més de 10 hores.
És tant senzill com mantenir una bona posició de l’esquena però com sempre mai s’acabarà de fer cas total a aquestes recomanacions.
Marejos i epilèpsia:
L’exposició a aquests estímuls que generen els televisors en jugar  a un videojoc són molts efectes de llum repetitius i pot ser immediatament agressiu en el cas d’algunes persones. S’ha comprovat que una de 4000 persones s’hi veu afectada.
En aquests casos s’ha de deixar de jugar d’immediat, ja que pot acabar en situacions molt pitjors i s’han de consultar el metge perquè realitzi un diagnòstic.
Les consoles actualment ja totes presenten un missatge d’advertència, tant en iniciar l’aparell com al manual d’ús. Si ens en veiem afectats hem de deixar de jugar d’immediat i consultar al metge abans de tornar a jugar-hi.
Efectes a la visió:
Exactament igual que amb la televisió jugar a videojocs pot produir lesions a la vista, potser inclús amb més facilitat perquè hem d’estar amb molta més atenció i fixant-nos-hi més per jugar.
Tot i que amb els televisors més moderns s’està intentant reduir l’efecte d’aquests a la visió no es pot negar que jugar molta estona pot provocar amb molta facilitat miopia o estigmatisme. Podem veure amb facilitat aquest canvi sortint al carrer, on molta més gent que abans porta ulleres.
Encara que no ho sembli jugar pot generar millores a la vista, com per exemple l’increment de la visió perifèrica. S’ha comprovat mitjançant estudis que jugar a jocs de shooters en primera persona incrementa en gran mesura aquesta capacitat. Això és a causa de que aquets jocs demanen estar atent a tot el que passa al nostre voltant, alhora que hem d’estar pendents de la cantonada dreta per veure si algun company ha senyalitzat un enemic al mapa, no podem perdre la noció del que passa a davant nostre per adornar-nos d’aquell punt al fons que es mou que ens indicia que algú fuig.
Com moltes altres coses dels videojocs, poden ajudar-nos a millor o en excés, produir-nos greus danys.
Increment de la coordinació :
Molts estudis i professionals en el tema confirmen que jugar videojocs incrementa la coordinació entre els sentits i la nostra reacció. Això és degut a que en molts jocs, sobretot els competitius es premia molt la rapidesa alhora de respondre a les situacions que ens presenten els videojocs. Hi ha un tipus de jocs els quals es basen en el “quick time event”, en el qual el personatge realitza una sèrie d’accions normalment molt espectaculars comparades amb les habituals, mentre es realitzen aquestes accions a la pantalla van apareixent imatges del botó que s’ha de prémer, el temps per fer-ho és limitat, així que si tenim uns bons reflexes aquesta prova serà superada i el personatge sortirà victoriós en cas de que es tractés d’un combat.
Per concloure aquest aspecte ens agradaria comentar una situació. Estem segurs que a tots els que han jugat alguns videojocs i després de molt jugar-ne a un canvien a un altre hauran intentat per exemple realitzar la mateixa acció però amb el botó en el que es feia a l’altre videojoc. Aquesta puntualització és un fruit més de que la incrementa tant que arriba un punt en que s’arriba a mecanitzar i no hem de pensar per poder realitzar les accions que volem als videojocs.


No hay comentarios:

Publicar un comentario